Политика | Первомайск, 4 Мая, 2024

Суд Первомайська не відповідає вимогам мовного закону — Омбудсмен Кремінь звернувся до Зеленського

Свежие новости: Суд Первомайська не відповідає вимогам мовного закону — Омбудсмен Кремінь звернувся до Зеленського

У Первомайську на Миколаївщині працює суд, який не відповідає вимогам Закону про мову. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Володимира Зеленського та Верховної ради України для вирішення цього питання. 

Про це сказано в річному звіті уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

На даний момент в Україні функціонує щонайменше 85 судів, назви яких не відповідають вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символік».  Проте Голова Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов вважає, що цей перелік можна розширити до 107 недекомунізованих найменувань.

«Частина цих назв містить в собі не лише символіку комуністичного тоталітарного режиму, а й російської імперської політики та порушують вимоги частини другої статті 39 Закону, відповідно до якої офіційні назви органів виконуються державною мовою. Зокрема, йдеться про Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області», — сказано у звіті. 

Стаття 39 Закону про мову. Скриншот.Стаття 39 Закону про мову. Скриншот.

Тарас Кремінь вже звернувся до Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, щоб вжити всіх можливих заходів для перейменування судів на українську мову.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты